Rödkålssoppa med senapsglass

Rödkålssoppa med senapsglass
Foto: TV4
4

Du behöver

Rödkålssoppa

  • 450 g rödkål
  • 2 skivor vitt fransbröd
  • 40 g rödvinsmajonnäs rör ut färdig majonnäs med 3 cl rödvin
  • 4 cl rödvinsvinäger
  • salt

Senapsglass

  • 100 g senap , grovkornig
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 20 g strösocker
  • 2 st äggulor
  • 2 st ägg
  • 2 st 2 gelatinblad, löses upp i kallt vatten
  • 1 st gurka

Gör så här

  1. Soppa
    Kålen pressas genom en juicemixer, tillsätt brödskivorna och låt stå och dra i 15 minuter.
  2. Passera vätskan genom en finmaskig sil, tillsätt majonnäsen och kör i blender och krydda med rödvinsvinäger och salt.
  3. Låt stå svalt inför serveringen, cirka 6 dl vätska.
  4. Senapsglass
    Vispa ägg och socker till en pösig blandning i cirka 5 minuter.
  5. Värm upp gräddmjölkblandningen till 60 grader och häll över den pösiga ägg- och sockerblandningen.
  6. Värm upp till 70 grader under ständig omrörning i 10 minuter.
  7. Tillsätt gelatinet och sila smeten.
  8. Kyl snabbt ner blandningen och blanda i senapen.
  9. Låt svalna ytterligare och kör färdig i glassmaskin.
  10. Garnering
    Ta bort skal samt kärnhus från gurkan och skär i extra fina tärningar.
  11. Salta och häll några droppar citron över och låt stå i kallt vatten i 15 minuter.
  12. Skölj väl i kallt vatten och torka torrt.
  13. Servering
    Servera i en djup tallrik. Placera gurktärningar i mitten av tallriken, lägg glassen på bädden av gurka och häll soppan runtom.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept