Erics citronpaj

Erics citronpaj
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Madeleine Appelgren
Madeleine Appelgren

Erics citronpaj

17 ingredienser

Fräsch mördegstartelett med citron och jordgubbar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Mördeg

  • 60 g smör, kallt
  • 36 g strösocker [0,4 dl]
  • 75 g vetemjöl [1,25 dl]
  • nypa bakpulver
  • 0,5 ägg

Rårörda jordgubbar

  • ca 250 g jordgubbar
  • 0,5 msk strösocker
  • färsk basilika

lemon curd

  • 1,5 citron, skal och saft
  • 75 g strösocker [0,80 dl]
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1,5 ägg
  • 0,7 gelatinblad
  • 23 g smör, rumsvarmt

Konjakskräm

  • 50 g färskost
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk cognac

Gör så här

Mördeg

  1. Mixa ihop allt förutom ägget i en matberedare. Tillsätt sedan ägget och mixa bara ihop degen snabbt.
  2. Plasta in degen i plastfolie och kyl den cirka 30 minuter i kylskåpet.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Kavla ut degen tunt och fyll de små pajformarna. Grädda i cirka 8 minuter, tills pajen fått lite färg. Låt svalna på galler och ta dem sedan försiktigt ur formen.

Lemon curd

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Koka upp allt förutom gelatinet och smöret i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills det tjocknar rör då ner gelatinet och sedan smöret.
  3. Sila det i en ren skål och kyl ner.

Rårörda jordgubbar

  1. Skär jordgubbarna i små bitar och blanda med resten. Låt stå till sig lite.

Konjakskräm

  1. Blanda ihop alla ingredienser.
  2. Lägg en klick lemon curd på pajformen och i mitten några rårörda jordgubbar. Spritsa ut små toppar av krämen runt kanten och dekorera med ett basilikablad.