Viltgryta med svamp och rårörda lingon

Viltgryta med svamp och rårörda lingon
Foto: TV4

Man har alltid ett mål med att laga mat. Mitt är alltid att jag samt de jag serverar ska bli ruskigt mätta. För fyra personer ska man enligt många inte ha mer än 250 gram viltskav. Jag kör 2-3 paket, alltså 500-750 gram. Då brukar det bli över också. Perfekt till lunch dagen efter. Grundreceptet följer, men här är det fritt fram att addera vad man känner för. /Eric

Du behöver en stor stekpanna eller en gryta. Det allra bästa är en wokpanna.

Receptet räcker till 4 riktigt hungriga personer, eller fler normalhungriga, eller till matlåda dagen efter.

Dryckestips
Ett smakrikt öl är ultimat, Brewdog ”Trashy Blonde” 15:90 råbalkad, läcker… Eller ett starkt rödvin, gärna Amarone.

Eric lagade även

Kantarellpaj med flera ostar


Kattens tårta



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

1 mars 2011
Visa mer

Du behöver

Gryta

  • 500 g ren- eller älgskav, fryst
  • 4 msk smör
  • 2 st gula lökar, hackade
  • 4 dl kantareller, små eller trattkantareller
  • 1 msk persilja, hackad
  • 4-5 dl visp- eller mellangrädde
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak
  • 1 msk pulverbuljong helst vilt, alt köttbuljong

Rotmos

  • 1 kg kålrötter
  • 4-5 st potatisar
  • 2 st morötter
  • Salt, efter smak
  • 50 g smör
  • Grädde, ev

Serveras med

  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Gryta
    När pannan blivit varm så att steksmöret fräser lägger du i renskavet. Strimla köttet med en stekspade tills bitarna är lagom stora.
  2. Fräs löken tillsammans med smöret i en separat liten kastrull tills de mjuknat och fått lite färg.
  3. Lägg ner kantarellerna i denna kastrull och låt smakerna blandas på medeltemperatur.
  4. Häll sedan över blandningen i pannan med renskav.
  5. Tillsätt en del utav grädden och kryddor samt buljong och persiljan.
  6. Salta och peppra gör man efter behag. Gillar du salt? Ja då saltar du mer. Var inte feg.
  7. Desto längre grytan puttrar desto gräddigare blir grytan. När den första hälften utav grädden puttrat in i grytan som nu ska vara tjock och inte vattnig, tillsätter du resten utav grädden och låter den koka in i grytan.
  8. Servera med rotmos eller potatismos samt rårörda lingon.
  9. Rotmos
    Skala alla rotfrukter och skär upp i mindre bitar.
  10. Koka sedan tills en gaffel enkelt tränger igenom alla bitar.
  11. Häll av vätskan och använd en elvisp för att få ett fluffigt mos.
  12. Blanda i smöret och vispa tills det smält in.
  13. För ett gräddigare rotmos kan man tillsätta lite grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept