Småländsk ostkaka

3 h
5
Småländsk ostkaka
Foto: TV4

Hemgjord småländsk ostkaka med mandel som smakar bäst med en klick grädde och sylt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


29 oktober 2012
Visa mer
3 h
5

Du behöver

  • 2,5 l mjölk (3%)
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe
  • 0,75 dl mald mandel
  • 3 st malda bittermandlar
  • 2 st ägg
  • 2 dl grädde
  • 0,5-0,75 dl strösocker
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Rör ut mjölet i lite av mjölken så att det blir en slät redning.
  2. Värm mjölken till 39 grader i en stor kastrull. Rör mjölken väl så att temperaturen är fördelad jämnt i kastrullen och ställ åt sidan.
  3. Slå i redningen och ostlöpen när temperaturen är 37 grader, lägg på ett lock och låt stå tills den stelnat till ostmassa, detta tar cirka 40 minuter.
  4. Skär massan med en kniv så att du får ett rutmönster.
  5. Låt stå ytterligare 30 minuter så att vasslen lägger sig ovanpå, tag en skopa och ta bort det som går, resten försvinner när du skopar över massan till ett durkslag/sil. Har du stora hål i silen så, lägger du en diskhandduk i silen, ostmassan som blir kvar är tjock när vasslen runnit av.
  6. Grovhacka eller mal mandeln.Vispa ihop ägg, grädde, socker och salt. Blanda ner ostmassan och mandeln, häll blandningen i en lite större form eller två små.
  7. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader tills den stelnat och fått en vacker gyllenbrun färg, cirka 1 timme.
  8. Servera med lättvispad grädde och sylt eller färska bär.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept