Entrecote med krämig potatispuré och whiskysås

Entrecote med krämig potatispuré och whiskeysås
Foto: TV4

Entrecote med krämig potatispuré och whiskysås

Av: Susanne - Järvsö

Från: Halv åtta hos mig

31 ingredienser

1 h 30 m

Stekt entrecote med gräddig potatispuré och en smakrik whiskysås serveras med pastofyllda tomater. En riktig festmåltid!

Dryck: Rött vin fruktigt och smakrikt, McManis nr. 6520, Petite Sirah 2014

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Entrecote

  • 800 g entrecôte
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen
  • olivolja, att steka i
  • smör, att steka i

Potatispuré

  • 1 kg potatis king edward
  • 150-200 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Wiskysås

  • 2 schalottenlökar
  • ca 1 msk smör
  • 4 msk whisky
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 2 dl vatten
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk strösocker
  • maizenaredning
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 0,5-1 tsk kinesisk soja

Pestofyllda tomater

  • 2 krukor basilika
  • 50 g pinjenötter, rostade
  • 100 g parmesanost
  • 2 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen
  • 4 tomater (eller några cocktailtomater)

Gör så här

Entrecote

  1. Skär köttet i fyra lika stora bitar. Låt köttet vila, det skall vara rumstempererat innan stekning. Krydda med salt och peppar. Bryn köttet i mycket smör och lite olivolja till önskad stekgrad, rare, blodigt, medium eller well done.

Potatispuré

  1. Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet när potatisen kokat klart. Pressa potatisen i en potatispress i en bunke. Ta hälften av smöret och vispa snabbt ner det med en visp.
  2. Värm mjölk och grädde och rör ner det i blandningen. Tillsätt resterande smör och smaka av med salt och peppar.

Whiskysås

  1. Finhacka löken och fräs mjukt i smör utan att det får färg. Tillsätt 2 msk whisky, fond, vatten, grädde, tomatpuré och socker. Låt det småkoka ihop en stund. Tillsätt 1-2 msk whisky, och ett par stänk soja, smaka er fram och red ev. av såsen med maizena.

Pestofyllda tomater

  1. Blanda basilika, pinjenötter och parmesanost i en mixer och mixa tills det är blandat. Häll på Olivoljan tills det blir en tjock kräm eller pasta. Smaksätt med salt och peppar.
  2. Gröp ur varsin tomat och fyll dem med den hemlagade peston. Servera tillsammans med potatispurén, köttet och såsen.