Enkelt lantbröd

Enkelt lantbröd
Foto: TV4

Det här receptet på lantbröd är det allra enklaste och kanske det godaste? Du ska inte knåda degen innan du formar bröden. Brödet får den härligaste mjuksega skorpa och kan ätas med bara lite olivolja, färskost eller smör som pålägg.

14 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 0,5 kg (8 1/2 dl) vetemjöl
  • 0,5 kg (8 1/2 dl) vitt lantbrödsmjöl
  • 5,5 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Mät upp mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och oljan.
  2. Blanda ner saltet i mjölet. Tillsätt till degvätskan, lite i taget. Arbeta ihop degen. Det kräver starka armar om du gör det för hand. Knåda 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Degen ska vara ganska fast. Täck över bunken och låt degen jäsa på dragfri plats i 1 timme.
  3. Dela degen i två delar och forma till avlånga bröd. Knåda inte. Lägg dem på plåt med bakpapper och låt bröden jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden i 15 minuter på näst nedersta falsen. Stäng av ugnen och låt bröden stå inne ytterligare 15 minuter. Låt bröden svalna på galler utan duk.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept