Enkel flädersaft

20 min + 1-2 dygn
Enkel flädersaft
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Ta till vara på de väldoftande fläderblommorna och gör hemgjord flädersaft!

25 juni 2015
Visa mer
20 min + 1-2 dygn

Du behöver

  • 20 blomklasar fläder
  • 3 citroner
  • 40 g citronsyra
  • 1 l vatten
  • 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)

Gör så här

  1. Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.
  2. Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
  3. Koka upp vattnet och häll det över flädern.
  4. Sätt på ett lock och ställ svalt minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.
  5. Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
  6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
  7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.
  8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor. Jag brukar fylla halvliters PET-flaskor till 3/4 och sen frysa in. Då har man småflaskor att löpande ta fram under sommaren.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept