Traditionella engelska scones

Engelska scones
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Traditionella engelska scones

9 ingredienser

Engelska scones tar man ut med kakmått och degen kavlas till skillnad mot svenska scones. De bakas av extra fint vetemjöl som har bakpulver tillsatt. I England serveras de med smör,jordgubbssylt och "clotted cream", en sorts syrad grädde. Vi byter ut den mot vanlig vispgrädde.

Ingredienser

portioner
  • 225 g fint vetemjöl med bakpulver [ca 3,7 dl]
  • 50 g smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 krm salt

Till pensling

  • mjölk

Till servering

  • 2 dl vispgrädde
  • 20 g smör
  • 1 dl jordgubbssylt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader. Sikta mjölet genom en sil. Nyp ner fettet i mjölet så att det blir en grynig massa och rör ner socker och salt. Tillsätt mjölken, lite i taget och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en 2 cm tjock kaka och ta ut kakor med kakmått, 5 cm i diameter. Samla ihop den överblivna degen, kavla ut och ta ut nya kakor. Upprepa tills degen är slut. Lägg kakorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt, pensla med mjölk.
  3. Grädda sconesen i 12-15 minuter. Vispa grädden till skum, häll upp den och lingonsylten i skålar och lägg upp smöret. Servera sconesen nygräddade och gärna varma. Tips: Blir det mot förmodan scones över kan de inte sparas i rumstemperatur. Frys in dem och ljumma dem i ugn eller mikro före servering.