Engelska scones med lingongrädde

Engelska scones med lingongrädde
Foto: TV4

Engelska scones tar man ut med kakmått och degen kavlas till skillnad mot svenska scones. De bakas av extra fint vetemjöl som har bakpulver tillsatt. Scones ska ätas nybakade, direkt från ugnen. Här har vi fyllt dem med vispad grädde smaksatt med lingon.

19 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 225 g fint vetemjöl med bakpulver (ca 3,7 dl)
  • 50 g smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 1,5 msk socker
  • 1 krm salt

Till pensling:

  • mjölk

Till servering:

  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl lingonsylt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Sikta mjölet genom en sil. Nyp ner fettet i mjölet så att det blir en grynig massa och rör ner socker och salt. Tillsätt mjölken, lite i taget och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en 2 cm tjock kaka och ta ut kakor med kakmått, 5 cm i diameter. Samla ihop den överblivna degen, kavla ut och ta ut nya kakor. Upprepa tills degen är slut. Lägg kakorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt, pensla med mjölk.
  3. Grädda sconesen i 12–15 minuter. Vispa grädden till skum och rör ner lingonsylten, skär en skåra i varje scones och fyll med grädde. Servera dem nygräddade och gärna varma. Tips: Blir det mot förmodan scones över kan de inte sparas i rumstemperatur. Frys in dem och ljumma dem i ugn eller mikro före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept