Engelsk fruktkaka

Engelsk fruktkaka
Foto: TV4
Jul

En kaka som bara blir godare om den får ligga några dagar. Slå in den i ren handduk och förvara den i burk med tätslutande lock.

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • 300 g smör
  • 300 g farinsocker
  • 4 ägg
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma, malen
  • 150 g russin
  • 75 g korinter
  • 1 påse syltade apelsinskal, hackade
  • 1 påse suckat
  • 100 g hasselnötskärnor, grovhackade
  • 8,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten
  • ett par droppar bittermandelolja
  • (1 msk starksprit)
  • Glasyr:
  • 100 g florsocker
  • äggvita eller vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smöra och bröa en stor rund form på cirka 2 liter. Rör smör och farinsocker mjukt. Vispa ihop äggen och rör ner dem. Blanda väl. Blanda ner kryddor, frukt och nötter. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Rör ihop bikarbonat och vatten i en kopp och tillsätt i smeten. Därefter bittermandelolja och eventuellt sprit.
  3. Häll smeten i formen och grädda 10 minuter på nedersta falsen. Sänk värmen till 160° och baka kakan färdig i cirka 1 1/2 timma. Täck med folie om ytan blir för mörk. Känn med en sticka att den är färdig.
  4. Rör ut florsocker med lite äggvita eller vatten och slå glasyren över den kalla kakan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept