“En tredimensionell smak”

“En tredimensionell smak”

Hos Elof och Maude på Nors och Bäcks gård finns skog och åkermark för ekologisk odling och naturbetesmark där det går får och Charolais-kor. Nors gård ligger i ett naturreservat vilket gör verksamheten lite speciell. Elof berättar här om djuren och vilket kött de producerar.

Vilka djur har ni på gården?
– Vi har gotländska pälsfår, en ras för både päls, kött och skinn och vi tar till vara på allting. Köttet levererar vi till Smak av Gotland och dit går även vårt nötkött. Nors nalleverkstad, som drivs av Elofs mamma, gör nallar och kramdjur av skinnen.

Hur jobbar ni med djuren på gården? Hur lever de och vad äter de?
– Lamm och kalvar föds inomhus och lever där med sina mammor tills de går ut på våren och är ute hela betessäsongen mellan april och oktober ungefär. Sedan går lammen in i stallet igen en period innan slakten medan tackor och kor är ute tills vädret blir för dåligt och betet tar slut. Sedan är de inne tills det är dags för nya lamm och kalvar.

Ni gör lokalt producerat kött, var kan man få tag i det?
– Vår lokala marknad sträcker sig till Mälardalen och vårt kött finns under varumärket Smak av Gotland men även Änglamark och på Ica (I love eco) och Axfood.

Hur många djur har ni på gården?
– Vi föder upp ungefär 450-500 lamm varje vår och använder ett antal till egen rekrytering, vi skickar kanske 350 lamm till slakt varje år.
– Sedan har vi 90 kor som får ungefär lika många kalvar och skickar 70-80 djur till slakt varje år.

Har djuren några egenheter eller speciellt beteende?
– De gotländska pälsfåren är otroligt bra mödrar med starka modersinstinkter och bra vitalitet hos lammen som är härliga att ha och göra med.
–Korna är också väldigt bra på att ta vara på sina kalvar, vi försöker främja deras naturliga, vilda beteende. Vi har Charolais-kor, en fransk köttras ursprungligen men våra härstammar från Nordamerika eftersom de passar vårt klimat bättre.

Varför just det djurslaget och inte något annat?
– Pälsfåren fanns här på Nors långt innan mina föräldrar tog över, farmor och farfar hade också pälsfår och mina föräldrar var tidiga på att ta in Charolais-kor. Vi har utvecklat den verksamheten och även förvaltat fårskötseln vidare.

Hur tänker och känner du när du går i matbutikens köttdisk?
– Jag är ganska petig med förpackningen när jag väljer kött i butik och vill ha kött som varit vakuumförpackat länge och se hur mycket vätska som har släppt. Jag vill ha koll på styckningsdatum och att kunna se själv hur köttet ser ut för att bedöma marmorering och storlek på biten.

Varför ska man välja svenskt kött?
– En anledning är att värna företagande i Sverige och satsa på svenskt lantbruk för det ger arbetstillfällen i hela kedjan runt verksamheten. Kan man stötta fler duktiga svenska bönder är väl det bra.

Vilket är det bästa kött du själv någonsin ätit? – Lammytterfilé och lamminnerfilé från vår gård, att äta köttet från höstens första lamm då är det inte bara köttsmaken utan helheten som gör det till en speciell upplevelse. Jag vet hur lammen gått ute och ätit örter och gräs som växer nära havet, det blir gott för både kropp och själ - en tredimensionell smak kan man säga.

Finns det någon detalj som du tycker fler borde upptäcka?
– På lammen är lägg väldigt gott, det är en sådan härlig konsistens som gör mig lite lycklig, speciellt tillagad långsamt med färska kryddor.
– När det gäller nötkött går det inte att förringa att mörad köttfärs inte är så dumt. Jag är dessutom väldigt förtjust i grytor, allra helst en kalops med ben som mamma gjorde den med hel potatis och lök, en sådan gryta skojar man inte bort.

Mer från Poons köttskola

Nors köttfärssås

Nors köttfärs

Nors gård
1 h
Lammgryta från Bessinge
1 h
Charktallrik för två
15 m
Nysäters stek i lergryta
2 h