En gravt ölad fransos

En gravt ölad fransos
Foto: TV4

En gravt ölad fransos

Av: Jessica - Boden

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

2-3 dygn

Portergravad ryggbiff med bakat äpple, marinerat äpple och chèvre. En god förrätt som ger munnen en härlig blandning av svenska och franska smaker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Portergravad ryggbiff

  • 400 g ryggbiff
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl porter (öl)
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjan
  • 2 lagerblad

Bakat äpple

  • 3 söta fasta äpple
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • peppar
  • 1 msk olivolja

Marinerat äpple

  • 2 söta fasta äpple
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk strösocker

Krutonger

  • 2-3 skivor vitt surdegsbröd
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör

Servering

  • 70 g mixad sallad
  • chèvreost

Gör så här

Portergravad ryggbiff

  1. Putsa ryggbiffen lätt om det behövs.
  2. Blanda socker och salt, och smula ner örterna och lagerbladen.
  3. Torka av köttet och lägg det i en plastpåse och slå över salt-, socker- och örtblandningen. Tillsätt 1 dl porter och knyt igen påsen och lägg köttet i ett kärl med kant.
  4. Ställ in i kylen och låt det grava i 2-3 dagar (ju längre tid du gravar desto mera tillagat blir köttet). Vänd köttet morgon och kväll.
  5. Plocka ut köttet ur påsen, skölj av med kallt vatten, torka av och lägg det i en fryspåse och in i frysen. Tag upp och låt köttet halvtina innan du skär upp det i tunna skivor.

Bakat äpple

  1. Skala och tärna äpplena grovt. Lägg äpplena i en kastrull tillsammans med 1 msk olivolja. Låt stå på medelvärme under lock tills äpplena smält och puttra tills äpplena är mjuka. Smaka av med salt och peppar och ca 1 tsk socker. Låt svalna.

Marinerat äpple

  1. Skala och tärna äpplena fint. Blanda äpplena med 2 msk socker och 2 msk vitvinsvinäger.

Krutonger

  1. Skär bort kanterna på surdegsbrödet och tärna. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och smör. Tillsätt brödtärningarna och låt dem få lite färg.
  2. Lägg upp krutongerna på ett hushållspapper direkt de är klara, pappret suger upp överflödigt fett.

Servering

  1. Servera på en bädd av blandad sallad, lägg köttet på salladen, strö över de marinerade äpplena och krutongerna samt smula chèvre över alltihop. Avsluta allt med att lägga upp ca 1 msk bakat äpple. Ät och njut!