Fyra smårätter på Vendelsövis

1h 35 min
4
Fyra smårätter på Vendelsövis
Foto: TV4

"Eld, vatten, luft och jord" är fyra smårätter på Vendelsövis. En jordärtskockscréme med frisk citrus, en söt vattenmelonsallad, rökt tuppbröst med mangosalsa och en klassisk Spickeskinka med pepparrotscréme.

Emilia bjöd även på

Gullans fisksoppa


Cheesecake



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

8 mars 2011
Visa mer
1h 35 min
4

Du behöver

Jordärtskockscréme

  • 200 g jordärtskockor
  • 0,5 dl grädde
  • 1 krm vitpeppar
  • Salt, efter smak
  • Citronsaft, efter smak
  • gräslök
  • olivolja

Vattenmelonsallad

  • 0,5 st vattenmelon
  • 50 g fetaost
  • basilika
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Rökt tuppbröst med mangosalsa

  • 100 g tuppbröst
  • 4 st endiveblad
  • 1 st mango, mogen
  • 1 st chili
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Spickeskinka och pepparrotscréme

  • 1 bit pepparrot, färsk
  • citronsaft
  • 100 g lufttorkad spickeskinka
  • 4 skivor danskt rågbröd
  • 1 burk crème fraiche, 2 dl
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • Persilja eller annan grön ört

Gör så här

  1. Jordärtskockscréme
    Skala jordärtskockorna och koka dem i saltat vatten.
  2. När de är klara mixas de till en slät crème i en del av det vatten då kokades i.
  3. Häll i grädden och smaka av med citron, salt och peppar.
  4. Servera i djupa skålar med lite gräslök och god olivolja.
  5. Vattenmelonsallad
    Dela vattenmelonen i små bitar och ta bort kärnorna.
  6. Varva melonen med smulad fetaost, basilika med lite salt och peppar.
  7. Lägg gärna upp i ett glas så att lagren syns.
  8. Rökt tuppbröst med mangosalsa
    Skär mangon i bitar.
  9. Blanda med finskuren chili och smaka av med salt och peppar.
  10. Skär upp fina bitar av tuppbröstet.
  11. Lägg upp dem på ett avsköljt endiveblad och toppa med salsan. Vill man skoja till det kan man ta chilifrukter i olika färger.
  12. Spickeskinka och pepparrotscréme
    Riv pepparroten.
  13. Blanda med crème fraiche.
  14. Smaka av med salt och peppar.
  15. Tryck ut fyra rundlar ur brödskivorna med hjälp av ett litet glas eller annat lämpligt, runt redskap.
  16. Lägg upp en skiva spickeskinka på varje rundel.
  17. Häll på en klick pepparrotscréme.
  18. Toppa gärna med någon grön ört, till exempel persilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept