Rödbetsoppa med chèvrecreme samt friterade svartrötter

Rödbetsoppa med chèvrecreme samt friterade svartrötter
Foto: Emil Öberg
Från Nyhetsmorgon

Rödbetsoppa med chèvrecreme samt friterade svartrötter. En måltid rätt i säsong.

Mixar du din soppa i en blender, tänk på att låta den svalna något och att inte hälla i för mycket på en gång, mixa hellre i flera omgångar. Mixar du varm vätska bildas det ett tryck i kannan och locket kan flyga av.

17 september 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 750 g rödbetor (helst lokalt odlade)
  • 2 st rödlök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolia
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 4 dl kycklingbuljong
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Till servering

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl chèvreost
  • 2 st svartrötter, stora

Gör så här

  1. Rödbetsoppan
    Halvera och lägg de oskalade rödbetorna och rödlöken i en ungsfast form eller i en plåt.
  2. Lägg i vitlöksklyftorna hela.
  3. Ringla gott med olivolja, ett par nypor salt och peppar, så in i ugnen på 180 grader cirka 45 minuter.
  4. Låt rödbetorna svalna lite innan du skalar dem,
  5. Rödlöken kan man bara precis ta av det yttersta skinnet.
  6. Vitlöken pressar man ut ur sitt skal.
  7. Mixa allt detta med buljongerna plus lite extra vatten för att få rätt konsistens.
  8. Chèvrecreme
    Vispa crème fraiche och getosten till en len fast creme, smaksätt med salt och peppa efter smak.
  9. Friterad svartrot
    Tvätta och skala svartroten, använd sedan en potatis skalare till att göra långa strimlor som sedan friteras.
  10. Vid servering
    Häll upp den varma soppan i en djup tallrik, ägga eller kula lite av cèvrecremen och placera den mitt i.
  11. Lägg sedan lite av den friterade svart roten på ägget och så var soppan klar att servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept