Vispad Brie De Meaux med rostad brioche och karamelliserade nötter

Från Nyhetsmorgon

Smaken på brieosten, som är skyddad av den franska ursprungsmärkningen är nötaktig, tryffel- och champinjonlik. Mycket gott och i en nya variant.

22 december 2008
Visa mer
6

Du behöver

  • 500 g Brie De Meaux, utan kanter
  • 1 dl grädde
  • 0,5 dl valnötter
  • 0,5 dl peccannötter
  • 0,5 dl pistagenötter
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 1 dl socker
  • 1 msk citronjuice
  • 2 msk vatten

Sallad

  • 100 g machésallad
  • 100 g späd ruccola
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citronjuice
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skär bort kanterna på osten. Lägg den välkylda osten samt grädden i en matberedare med "vinge". Vispa i cirka 10 min eller till lätt och luftig konsistens. Ställ kallt till serveringstillfället.
  2. Rosta nötter och pumpakärnor tillsammans med en nypa salt. Lägg åt sidan.
  3. Mät upp socker, citronjuice och vatten i en tjockbottnad kastrull, låt koka till en ljus karamell. Tag av från värmen.
  4. Lägg i de rostade nötterna och pumpakärnorna i karamellen. Observera att pannan är väldigt varm! Lyft sedan ur nöttern, lägg dem på bakplåtspapper. Låt svalna.
  5. Skölj salladsbladen och låt droppa av, eller slunga torrt i en salladsskunga.
  6. Blanda olivolja, citronjuice i en skål. Smaka av salt och peppar.
  7. Vid servering: Bryt loss de karamelliserade nötterna och krossa lätt i morte. l
  8. Blanda salladsbladen med olivoljeblandningen och krossade nötter. Placera salladen på tallriken.
  9. Använd en varm matsked och forma "ägg" av den vispade osten. Lägg på två fina "ägg" per tallrik. Servera med nyrostad brioche.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept