Baconlindad lammytterfilé med örter

Baconlindad lammytterfilé med örter
Foto: TV4

Baconlindad lammytterfilé med örter

Av: Elvis - Växjö

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

Fylld lammytterfilé som serveras med potatis- och palsternackspuré samt rödbetsragu.

Dryck
12385 Zenato Valpolicella 2008

Elvis recept

Trattkantarellsoppa

Drömdessert med havreflarn

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lammytterfilé

  • 500 g lammytterfilé
  • salt
  • peppar
  • 150 g röd pesto
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 dl färsk persilja, hackad
  • färska rosmarin, hackad
  • 2 förp bacon
  • ca 100 g haricots verts

Potatispuré

  • 1 kg mandelpotatis
  • 1 palsternacka
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 0,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 150 g margarin
  • 2 dl parmesanost, riven
  • salt
  • peppar

Rödbetsragu

  • 250 g inlagda rödbetor
  • 2 msk kapris
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 msk smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Lammytterfilé

  1. Skåra filén längs med och vik ut så att det blir som en fjäril.
  2. Salta och peppra.
  3. Blanda pesto, riven parmesanost, hackad persilja och övriga färska örter.
  4. Bred blandningen på filéerna och rulla ihop till en lång rulle.
  5. Vira baconskivor runt hela filén inklusive långsidan. Bind sedan runt filén med steksnöret.
  6. Bryn i gryta eller stekpanna och efterstek i ugn i 225 grader tills köttets innertemperatur är ca 60 grader.
  7. Koka gröna bönor i lite salt i några minuter.

Potatispuré

  1. Skala potatis och palsternacka och hacka i bitar.
  2. Koka upp vattnet och lägg därefter potatis och palsternacka i det kokande vattnet.
  3. Värm mjölk, creme fraiche, grädde.
  4. Häll av potatis och palsternacka när de är mjuka och stöt dem med en potatistöt.
  5. Tillsätt rumstempererat smör samt mjölkblandningen.
  6. Rör runt med ballongvisp tills blandning blir smidig.
  7. Häll i den rivna parmesanosten och krydda av med salt och peppar.

Rödbetsragu

  1. Tärna rödbetorna och hacka kaprisen.
  2. Fräs rödbetor och kapris i en teflonpanna utan att det tar färg.
  3. Häll över vinet och småkoka rödbetorna tills de blir ”al dente”. Rör ner lite smör så det blir glansigt.
  4. Krydda blandningen.
  5. Skär upp lammfilén(ta bort snöret) och servera tillsammans med gröna bönor, potatispuré och rödbetsragu.