Mor Märthas palt

4

Du behöver

  • 1 kg potatis, skalad och riven
  • 2 tsk salt
  • 1 liter vetemjöl
  • 2 hg rimmat fläsk, i små tärningar
  • 4 liter kokande vatten
  • 2 msk salt

Gör så här

  1. *Arbeta samman den rårivna potatisen med salt och vetemjöl till en lös deg
  2. * Forma degen till bollar med händerna
  3. * Doppa händerna i kallt vatten så går det lättare
  4. * Gör en fördjupning i varje boll och lägg däri 1 msk råa fläsk- tärningar, vik över degen och platta till "bollen"
  5. * Lägg ner paltarna i kokande saltat vatten, och låt dem koka ca 1 timme.
  6. Serveras med lingonsylt och smör
  7. Enda tänkbara dryck – mjölk
  8. ELLER GÖR SÅ HÄR!
  9. * Forma fläsktärningarna till 16 små bollar
  10. * Blanda potatisen med salt och mjöl.
  11. * Arbeta snabbt ihop degen.
  12. * Häll vetemjöl i en liten långpanna så att det gott och väl täcker botten.
  13. * Ta upp smeten klickvis med en stor, vattenfuktad sked och lägg på mjölbädden.
  14. Vetemjölet gör att smeten inte klistrar sig på händerna när du ska forma klickarna till paltar.
  15. * Forma bollar och tryck dem platta.
  16. * Lägg i en fläskboll och forma smeten omkring.
  17. * Knip till så att det blir riktigt tätt och rulla palten i handen till en slät, rund boll.
  18. * Låt paltarna glida via en träslev ned i kokande, saltat vatten.
  19. * Skaka kastrullen ibland så att palten inte fastnar i botten.
  20. * Låt dem småkoka ca 60-70 minuter.
  21. Tips!
  22. Mjölet som blir kvar i långpannan kan du använda i limpor nästa gång du bakar. Spadet som du kokat palten i, går att använda som degspad.
  23. Får du några paltar kvar, är det gott att nästa dag steka dem i tunna skivor i smör. Smaklig måltid!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept