Laxspett

Laxspett
Foto: TV4

Laxspett

Av: Elize Korkka

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

Laxspett med en syrlig fikonvinägrettesallad, färska örter samt en rotfruktslåda.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Vicar´s Choice från 2008, ett Sauvignon Blanc från Nya Zealand. Rött alternativ om det är någon som inte gillar vitt, Chateau de Seguin, ett fylligt Bordeaux från 2007.

Ingredienser

portioner
  • lax
  • färska fikon
  • salladsmix
  • timjan
  • salvia
  • 4 kg blandade rotfrukter (t ex potatis, morot, kålrot, palsternacka)
  • köttbuljong
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • balsamvinäger, fikon
  • valnötsolja

Gör så här

Rotfruktslådan

  1. Börja med rotfruktslådan. Skala potatis, morot, palsternacka och kålrot.
  2. Skiva allt tunt och förkoka rotfrukterna lite i köttbuljong.
  3. Häll av buljongen och smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg rotfrukterna i formar och in i ugnen på ganska låg temperatur, 150-175 grader. På så sätt gör det inget om de är inne länge och mustar till sig.

Lax

  1. Stek laxen precis innan servering. Salta och peppra efter smak.

Servering

  1. Lägg upp sallad och fikon på tallrikarna, ringla över fikonvinäger och valnötsolja.
  2. Lägg upp rotfruktslåda och lax. Toppa med färska örter.