Äppel- och citronmarmelad

Från Efter tio

Den här marmeladen är god tillsammans med dessertost eller på rostat bröd med ost eller färskost. Receptet ger ca 1/2 liter.

28 oktober 2008
Visa mer

Du behöver

  • 1 st citron
  • 4 st äpplen, fast liten sort, t.ex. Discovery
  • 1 st citrongräs
  • 2 msk vatten
  • 3 dl syltsocker

Gör så här

  1. Riv citronskalet grovt och skär bort det vita på citronen. Skär fruktköttet i bitar.
  2. Kärna ur äpplena, klyfta dem och skär klyftorna i tunna skivor.
  3. Lägg citronskal, citronbitar och äppelskivor i en rostfri kastrull.
  4. Dela citrongräset på längden, skölj det och banka på det med ett knivskaft så att aromoljorna frigörs.
  5. Lägg citrongräset i kastrullen och tillsätt vattnet.
  6. Koka upp och låt sjuda tills äppelbitarna börjar bli mjuka, 7–8 minuter. Rör om försiktigt då och då.
  7. Rör ned syltsockret och låt blandningen koka upp än en gång.
  8. Ta upp och kasta citrongräset.
  9. Häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma burkar.
  10. Låt kallna och förvara sedan burkarna svalt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept