Marshmallows

Du behöver

  • 18 st gelatinblad
  • 5 dl strösocker (450 g)
  • 2 dl vatten
  • 10 g glykos
  • 2 st äggvitor

För vaniljsmak

  • 1 st 1 vaniljstång (skrapa ur vaniljfröna)
  • eller 2 tsk vaniljsocker

För viol- och lakritssmak

  • Ett par droppar violarom
  • Lila hushållsfärg
  • 2 tsk lakritsgranulat eller lakritspulver (går bra med turkisk peppar finkrossad i mortel)
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 dl maizena

Gör så här

  1. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter. Koka socker, vatten och glykos till 140 grader i en rostfri kastrull. Vispa äggvitorna till skum i en rostfri bunke.
  2. Häll den varma sockerlagen över äggvitan under vispning, fortsätt att vispa i 1–2 minuter. Sätt bunken i ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills massan är blank och cirka 40 grader. Ta bort vattenbadet.
  3. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Vispa ner gelatinet i marshmallowmassan och fortsätt vispa ytterligare ett par minuter. Vänd i vaniljsmaksättningen eller violarom och lila färg.
  4. Sikta och blanda florsocker och maizena (tillsätt lakritsgranulat i blandningen till viol- och lakritsmarshmallows) och pudra med hälften av florsockerblandningen i en form.
  5. Häll upp smeten, jämna till ytan med en palettkniv och pudra ytan med florsockerblandning. Spara lite att vända bitarna i. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skär upp i kuber och vänd bitarna i resten av florsockerblandningen.
  6. Det går att halvera satsen om man inte vill göra så många marshmallows, men de blir inte riktigt lika fluffiga då.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept