Frusen chokladterrin med sorbet

Frusen chokladterrin med sorbet
Foto: Anna Kern
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Frusen chokladterrin med sorbet

Av: Elisabeth Johansson

Från: Mina efterrätter

8 ingredienser

Den här chokladterrinen kallas också för chokladpastej. Originalreceptet fick jag i största hemlighet för många år sedan av en tysk köksmästare som jag jobbat med. Jag har ändrat lite i receptet under årens gång och kommit fram till den här fylliga, lena varianten som jag verkligen gillar att bjuda på! /Elisabeth
Receptet kommer från boken Mina efterrätter.

Receptet räcker till 14-16 portioner.

Bäst är det att skära upp den när den är fryst, lägg upp skivorna på assietter
och låt dem bli lite lagom rumstempererade, det tar ca 5 minuter. Det går bra
att förvara chokladterrinen i plastfolie en längre tid i frysen. En bra efterrätt
att förbereda i god tid.

Testa att byta ut vodka mot gin, så får sorbeten en pikant ”vildsmak” av
enbär!

Kolla in fler recept och läs mer om

Mina efterrätter

Ingredienser

Chokladterrin

  • 500 g mörk choklad 60 %, hackad
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 150 g honung, gärna vildhonung
  • 6 ägg

Svartvinbärssorbet

  • 2,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl svartvinbärspuré (mixade och passerade svarta vinbär)
  • 3 msk vodka, gärna vaniljvodka

Gör så här

Chokladterrin

  1. Smält chokladen tillsammans med smör och honung i ett vattenbad.
  2. Vispa upp äggulor och äggvitor var för sig.
  3. Ta av chokladen från värmen.
  4. Vispa i ägggulorna och vänd hastigt i äggvitorna.
  5. Häll upp chokladsmeten i en plastfolieklädd avlång sockerkaksform som rymmer 1–1.5 liter.
  6. Låt formen stå i frysen minst 6 timmar eller över natten tills chokladen stelnat.

Sorbet

  1. Koka upp vatten och socker.
  2. Låt lagen svalna och blanda med svartvinbärspuré och vodka.
  3. Frys in sorbeten i en glassmaskin eller i en rostfri bunke.
  4. Vispa varje timme med en ballongvisp, om du använder bunke, tills sorbeten fryst och fått fin konsistens. Det tar 5–6 timmar beroende på hur kall frys du har.