Chokladkräm med rom och hasselnötter

Dessert i glas
Foto: Anna Kern

När man sjuder kondenserad mjölk i sin burk i några timmar bildas en krämig kolasås, dulce de leche. Den här desserten är som en liten chokladpralin i glas, toppad med dulce de leche och saltrostade hasselnötter. Det går även bra att toppa chokladkrämen med vanlig kolasås. /Elisabeth
Receptet kommer från boken Mina efterrätter.

Receptet är beräknat för 10 små portionsglas.

All kolasås går inte åt. Servera resterande till vaniljglass.

Kolla in fler recept och läs mer om

Mina efterrätter


27 januari 2012
Visa mer
10

Du behöver

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 150 g mörk choklad (64–70 %), hackad
  • 100 g mjölkchoklad, hackad
  • 3 dl grädde
  • 1 st äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk smör, rumsvarmt
  • 1-2 msk mörk rom
  • 1 dl hasselnötter
  • 0,5 tsk olja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker

Gör så här

  1. Koka burken med kondenserad mjölk oöppnad i en kastrull med vatten i 1/2 timme.
  2. Häll av vattnet och låt burken svalna 20–30 minuter.
  3. Öppna den försiktigt. Om den är för varm blir det tryck i burken och då kan det spruta ut mjölk när man öppnar den.
  4. Lägg den hackade chokladen i en skål.
  5. Koka upp grädden, häll den över chokladen och rör om tills chokladen smält.
  6. Rör i äggula, vaniljsocker, smör och rom.
  7. Häll upp chokladkrämen i små likörglas och ställ in dem i kylen ca 3 timmar tills chokladkrämen stelnat.
  8. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar spricka.
  9. Flytta över nötterna till en ren kökshandduk och gnid av skalet.
  10. Lägg tillbaka nötterna i stekpannan, droppa i oljan och vänd runt nötterna.
  11. Strö över salt och sedan socker.
  12. Rulla runt nötterna hastigt tills sockret smält, häll upp dem på ett bakplåtspapper och låt svalna.
  13. Toppa chokladkrämen med kolasåsen och lägg på några hasselnötter precis före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept