Tuttifruttikarameller

Från Nyhetsmorgon

Färgglatt i godispåsen! Receptet ger cirka 150 karameller.

6 november 2009
Visa mer

Du behöver

  • 1 dl vatten
  • 5 dl strösocker (450 g)
  • 2 dl druvsocker (125 g)
  • Tuttifruttiarom
  • Röd, gul och grön hushållsfärg
  • 3 msk neutral matolja

Gör så här

  1. Lägg en kökshandduk på ett bord och lägg på en plåt och därefter en silikonmatta. Pensla olja på mattan. Om man har en tunn silikonmatta kan man tejpa fast kanterna så att den ligger still.
  2. Häll vatten, strösocker och druvsocker i en rostfri kastrull och rör om tills allt blandat sig. Låt massan koka till 162 grader utan omrörning. Ta av kastrullen från plattan och vänta tills bubblorna försvunnit nästan helt.
  3. Häll upp massan på den inoljade silikonmattan (eller direkt på en inoljad marmorbänk) och arbeta massan med inoljade skrapor från kanterna och inåt mitten. Smaksätt massan med några droppar tuttifruttiarom. Dela massan i tre delar och färga varje del i olika färger. Sätt på dig gummihandskar och olja in dem. Arbeta med varje del för sig. När massan börjar tjockna, dra ut den och lägg ihop den från hand till hand. Upprepa tills massan känns smidig och är blank. Dela varje del på mitten och tvinna ihop tre och tre med de olika färgerna. Tvinna ut till centimetertjocka längder och klipp i centimeter stora karameller med inoljad sax.
  4. Låt karamellerna stelna på ett bakplåtspapper och förvara dem i rumstemperatur i lufttäta burkar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept