Rabarberbaklava med kardemummaglass, jordgubbar och rosensirap

Du behöver

  • 200 g mandelmassa
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk Kanel, mald
  • 0,5 tsk nejlikor, malda
  • 2 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 150 g pistaschnötter, mixade
  • 150 g valnötter, mixade
  • 2 rabarberstjälkar
  • 2 msk maizena eller potatismjöl
  • 2 msk socker
  • 75 g smör
  • 8 ark filodeg (Grekisk) några cm större ark än formen, stor som en halv långpanna
  • Honungslag att hälla över baklavan
  • 10,32 dl vatten
  • 10,32 dl socker
  • 2 msk honung
  • 1 kanelstång
  • 0,5 citron, saft och skal
  • Kardemummaglass
  • 3 dl grädde
  • 4 äggulor
  • 10,5 dl florsocker
  • 20,5 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl matyoghurt
  • ev 3 uppvispade äggvitor, gör så att glassen blir lite lättare
  • Rosensirap
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 3-4 droppar rosenvatten

Gör så här

  1. Riv mandelmassan och blanda med elvisp med smör, socker, vaniljsocker, kanel, nejlikor, ägg och vetemjöl. Vänd i de mixade nötterna. Skär rabarbern i bitar och vänd dem i en blandning av maizena och socker. Smält smöret och pensla en rostfri form, stor som en halv långpanna.
  2. Lägg i ett philloark och fortsätt att pensla mellan lagren, lägg på fyra ark och bred sedan ut nötblandningen och strö över rabarberbitarna. Fortsätt att täcka med fhilloark som penslas mellan lagren, fyra lager till och smält smör överst. Skär upp philloarken överst i portionsbitar med en vass kniv. Baka av i ugnen på 160 grader i ca 40 minuter. Koka ihop honungslagen och häll den över baklavan när kakan svalnat.
  3. Glass:
  4. Vispa upp grädden lätt och ställ in den i kylen.
  5. Vispa äggulorna och florsockret tills det är vitt och pösigt. Vänd ihop äggulorna med grädden, kardemumman, vaniljsockret och yoghurten. Om man vill ha´ uppvispad äggvita i vänds den i sist. Fördela i portionsglas eller formar och sätt in i frysen ca 4-5 timmar.
  6. Rosensirap kokas ihop till tunn sirapsliknande konsistens, den tjocknar efter när den kallanar.
  7. Servera baklavan och kardemummaglassen med rosensirap och färska jordgubbar
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept