Jordgubbssockerkaka med vitchokladgalyr

Du behöver

  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 75 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 lime finrivet skal och saften
  • 3 dl jordgubbar
  • 1 msk socker
  • 0,5 msk potatismjöl
  • smör och ströbröd till formen

Vitchokladglasyr:

  • 0,5 dl grädde
  • 100 g vitchoklad, hackad

Gör så här

  1. Kakan:
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken, rör ner blandningen i äggsmeten. Sikta de torra ingredienserna genom en sikt eller en fin sil och vänd ner i smeten rör ihop till en jämn smet, tillsätt limeskal och limesaft. Snoppa och skär jordgubbarna i bitar lägg bitarna i en bunke och blanda med socker och potatismjöl, vänd ner jordgubbsbitarna i sockerkakssmeten och häll upp smeten i sockerkaksformen. Sätt in i ugnen i ca 45-50 minuter.
  5. Glassyren:
  6. Koka upp grädden, lägg chokladen i en skål och häll den varma grädden över och rör till en jämn glasyr. Låt glasyren svalna i rumstemperatur och häll den över kakan och sätt in kakan i kylen tills glasyren stelnat.
  7. Kakan är även mycket god att servera utan glasyr till färska jordgubbar vaniljglass eller en klick lätt vispad grädde!
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept