Jordgubbsbröd med malt och valnötter

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 25 g smör, rumstempererat
  • 20,5 tsk salt
  • 3 msk mörk brödsirap med malt, eller flytande malt
  • 250 g kesella, lätt
  • 2 dl fint rågmjöl
  • 7 dl durumvetemjöl
  • 6 dl vetemjöl+10.5 dl till utbakning och mjölning av korgar
  • 1 l jordgubbar
  • 1 msk maizena
  • 2 msk socker
  • 150 g valnötter, grov krossade

Gör så här

  1. Blanda jäst, vatten, smör, salt, sirap och kesella.
  2. Rör i rågmjöl, durumvete och vetemjöl.
  3. Arbeta degen väl.
  4. Skär jordgubbarna i små bitar, blanda maizena och socker, vänd ner jordgubbarna i blandningen.
  5. Vänd ner jordgubbarna och valnötterna i degen.
  6. Låt jäsa 30 minuter. Mjöla två jäskorgar. Dela degen i två bitar och baka ut till två runda bröd.
  7. Lägg dem i korgarna och låt jäsa i 30 minuter.
  8. Vänd försiktigt upp bröden på två lätt mjölade eller smorda plåtar.
  9. Sätt ugnen på 250 grader i ingångstemperatur och sänk till 200 grader och baka av brödet ca 25 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept