Jordgubb och lakritsglasstårta

Du behöver

Botten:

  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 citron, finrivet skal och 2 tsk saft (spar saft från ½ citron till fyllningen)
  • Fyllning:
  • 0,5 l jordgubbar
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 citron, saft
  • 1 msk vatten
  • 4 dl grädde
  • 5 äggulor, spar två vitor
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl matyoghurt
  • ca 2-3 msk O´hoj lakritssås

Till servering:

  • jordgubbar
  • Smulbär
  • smultron
  • Jordgubbsblad

Limelag:

  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 lime, finrivet skal och saft

Gör så här

  1. Botten:
  2. Riv mandelmassan fint och lägg den i en bunke. Rör i ett ägg i taget och tillsätt vetemjöl, citronskal och saft (citronsaften ska i när äggula och socker vispats färdigt). Häll upp smeten i en smord springform med löstagbarbotten ca 24 cm i diameter. Baka av i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter.
  3. Tag ut formen och låt kakan kallna.
  4. För att få extra fina kanter på glasstårtan kan man fodra tårtformen med ett konditorplastband eller klippa ut band ur ett overhead ark. Annars går det även bra utan plastband!
  5. Fyllning:
  6. Snoppa och mixa jordgubbarna med 0,5 dl socker.
  7. Vispa grädden lätt och ställ in den i kylen. Vispa upp äggulor och florsocker till ett fluffigt skum. Vispa upp äggvitorna i en bunke för sig. Vänd ner grädden och äggvitan i äggulan. Vänd sedan i jordgubbspurén. Häll upp en tredjedel av smeten i formen och ringla i lite lakritssås, lägg på ett till lager och ringla över lite till lakritssås. Lägg på sista lagret och jämna till ytan med en palett. Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar.
  8. Limelag:
  9. Koka ihop socker och vatten ca 5-7 minuter. Drag kastrullen från värmen och tillsätt limeskal och saft. Låt lagen kallna.
  10. Marinera bären.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept