Choklad- och lakritstårta

8 bitar
Från Efter tio

En riktigt smarrig chokladtårta med en fin lakritsbrytning. Servera gärna färska bär, lättvispad grädde eller vaniljglass till. Konditor Elisabeth Johanssons recept.

2 april 2013
Visa mer
8 bitar

Du behöver

Chokladbotten

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk, 3 %
  • smör och ströbröd till formen

Choklad- och lakritsfyllning

  • 150 g mörk choklad, 56 –64 %
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 3 tsk lakritspulver eller 2 tsk lakritsgranulat
  • 1,5 msk glykos eller ljus sirap
  • 45 g rumstempererat smör

Ganacheglasyr

  • 200 g mörk choklad, 64 –70 %
  • 2 dl vispgrädde
  • 40 g rumstempererat smör

Garnering

  • macarons, Oreo cookies, färska körsbär, hallon eller björnbär ev. lakritspulver eller lakritsgranulat

Gör så här

  1. Chokladbotten
    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form, 19 – 20 cm i diameter och med minst 7 cm hög kant.
  2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt i en bunke. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en separat bunke.
  3. Värm mjölken till strax under kokpunkten och häll ner den i de uppvispade äggen.
  4. Vänd ner de torra ingredienserna och blanda alltsammans till en jämn smet.
  5. Fördela smeten jämnt i formen och grädda i cirka 50 minuter, eller tills kakan är genomgräddad. Låt den stå i formen i några minuter och vänd sedan upp den på ett fat. 
  6. Låt kakan svalna under formen och dela den sedan i 3 bottnar med en småtandad kniv.
  7. Choklad- och lakritsfyllning
    Hacka chokladen till fyllningen och lägg den i en bunke.
  8. Koka upp grädde, lakritspulver och glykos. Vispa tills lakritsen har lösts upp. 
  9. Häll grädden över chokladen, rör om tills all choklad har smält och låt blandningen svalna till cirka 45 grader. 
  10. Tillsätt smöret och blanda ihop, gärna med stavmixer.
  11. Lägg ihop tårtan med fyllningen mellan bottnarna.
  12. Ganacheglasyr
    Hacka chokladen till glasyren och lägg den i en bunke.
  13. Koka upp grädden, häll den över chokladen och rör om tills all choklad har smält. 
  14. Tillsätt smöret lite i taget och vispa eller mixa tills allt har smält.
  15. Låt glasyren svalna en aning och täck sedan tårtan med den. Låt glasyren stelna lite i kylen.
  16. Dekorera tårtan och pudra eventuellt över lite lakritspulver.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept