Blåbärspaj med blåbärsmaräng

Du behöver

Mördegsbotten 1-2-3

  • 100 g strösocker (1 ¼ dl)
  • 200 g smör
  • 300 g vetemjöl (ca 5 dl)

Till fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2 st äggulor
  • 2 st äggvitor
  • 1 st ägg
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 200 g blåbär
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk maizena

Till blåbärsmarängmaräng

  • 100 g strösocker
  • 35 g vatten
  • 40 g blåbärspuré
  • 55 g äggvita

Gör så här

  1. Rör ihop socker och smör.
  2. Tillsätt mjöl och blanda ihop till en jämn mördeg.
  3. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 185 grader.
  5. Kavla ut degen och fodra en springform ca 22 cm i diameter med degen.
  6. Skär till kanten med en degskrapa eller med en kniv.
  7. Nagga botten med en gaffel. Riv mandelmassan fint och blanda i lite i taget av smöret.
  8. Vispa i äggulor och det hela ägget.
  9. Vänd i mjölet.
  10. Vispa upp äggvitorna och strö över sockret och fortsätt vispa till en fin maräng.
  11. Vänd ner marängen i smeten. Vänd blåbären i socker och maizena och blanda ner i smeten.
  12. Grädda i 40 minuter, flytta sedan ner kakan ett steg i ugnen och grädda ytterligare 5-10 minuter tills kakan har stannat.
  13. Ta ut kakan och låt den svalna helt.
  14. Till blåbärsmarängen
    Koka upp socker, vatten och blåbärsspuré till 121 grader.
  15. När sockerlagen kokat till 110 grader börja vispa upp äggvitan.
  16. När lagen är 121 grader så häll den i en stråle över äggvitan under vispning så att allt blandas väl.
  17. Vispa tills marängen svalnat helt.
  18. Fyll upp en engångsspritspåse med en rund tyll.
  19. Om marängen känns "kort" så kan man vispa i den för hand så att den sjunker ihop lite innan man fyller i spritspåsen så att det blir fina toppar när man spritsar.
  20. Sprita små toppar i cirkelmönster på tårtan, börja utifrån och in till mitten.
  21. Om man vill kan man bränna av marängen lite med en gasolbrännare eller sätt in i ugnen under grill på 250 grader ca 1 minut.
  22. Håll koll under tiden så att inte marängen får för mycket färg. Eftersom det är en förkokt maräng så serveras den mjuk, den blir inte frasig i ugnen utan får bara en fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept