Grillat reninnanlår med jämtländska tillbehör

4

Du behöver

  • reninnanlår

Messmörsstuvade svartrötter:

  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl vitt vin
  • 4 dl gräddmjölk
  • 3 svartrötter
  • 3 rejäla klickar messmör
  • salt och vitpeppar
  • maizena till redning

Lingonsky:

  • 1 msk smör
  • 2 dl lingon
  • 2 msk socker
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 tsk kummin
  • 1 dl rött vin
  • coloritsoja
  • smör
  • maizena

Gör så här

  1. Skär tournedos av den stora delen på reninnanlåret, grilla i het grillpanna så de får ett fint mönster. Krydda med salt och svartpeppar.
  2. Kör klart dem i ugnen på 160 grader i ca 8 minuter.
  3. Ta ut, och låt vila en kvart innan servering.
  4. Gör gärna rårakor som tillbehör!
  5. Messmörsstuvade svartrötter:
  6. Hacka löken och fräs den mjuk i smör.
  7. Slå på vinet och reducera till hälften.
  8. Skala under tiden svartrötterna, och skär dem i sneda skivor. Obs: lägg dem i vatten, så att de inte missfärgas!
  9. Slå gräddmjölken i vinet och låt puttra en stund.
  10. Blanchera under tiden svartrötterna.
  11. Klicka i messmöret i såsen och smaka av med salt och vitpeppar.
  12. Sila, red och tillsätt svartrötter!
  13. Lingonsky:
  14. Fräs lingonen i smör med sockret.
  15. Slå på vin och låt koka ihop en stund innan buljong och kummin tillsätts.
  16. Sila såsen och färga upp den med lite colorit.
  17. Red av, smaka av och klicka i lite rumsvarmt smör vid servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept