Gratinerad hummer

1 timme
4
Gratinerad hummer
Foto: tv4

Lyxig förrätt med hummer gratinerad med smakrik ost som emmentaler eller parmesan.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
7450 Launois Blanc de Blancs Cuvée Reservée
En, elegant odlar-champagne med fin mousse, tydlig mineralitet, frisk syra och aromer av bröd, nötter, citrus och gröna äpplen. Till hummer är naturligtvis bara det bästa gott nog och vinets brödiga och nötiga toner kommer att gifta sig utmärkt med den gratinerade ytan samtidigt som den eleganta profilen på vinet kommer att harmoniera utmärkt med det delikata skaldjursköttet.

20 november 2013
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
1 timme
4

Du behöver

Gratinerad hummer

  • 2 humrar, kokta stora

Gratängsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde och fiskbuljong
  • 1 äggula
  • 1 msk torr vermouth eller torr sherry
  • salt
  • cayennepeppar

Till gratineringen

  • 2 msk riven ost, t.ex. parmesan eller emmentaler

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275 grader.
  2. Klyv hummern. Ta bort magsäcken och tarmen och ta ut allt kött. Knäck klorna och ta ut köttet. Skär köttet i bitar.
  3. Fräs matfett och mjöl. Späd med vätskan och låt såsen koka i 3-5 minuter.
  4. Tillsätt äggulan. Smaksätt såsen med vin, salt och peppar och blanda sedan ner hummerköttet.
  5. Putsa skalen och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Fördela stuvningen i skalen.
  6. Strö över osten och gratinera rätten i ugnen i ca 8 min eller tills den har fått färg. Servera med smör och rostat bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept