Blinier

Blinier
Foto: Holger Edström
Eja Nilsson
Eja Nilsson

Blinier

7 ingredienser

Puffiga blinier med tillbehör efter tycke och smak.

Receptet ger 15-16 blinier.

Servera blinierna med något av följande tillbehör

  • Smetana, sur grädde, som kan göras av crème fraiche som fått stå utrörd med 1-2 droppar ättikssprit i rumstemperatur. Eller helt vanlig crème fraiche eller gräddfil.
  • Rom av något slag, t.ex. laxrom, löjrom eller ishavsrom samt hackad gul och röd lök och gräslök.Gräddfil, hackat hårdkokt ägg och strimlad gravlax.
  • Gräddfil blandad med rökt kaviar, dill och hackat hårdkokt ägg.
  • Ansjovisfiléer eller sill av något slag samt gräddfil eller lite smält smör.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör (eller margarin)

Gör så här

  1. Dela äggen i gulor och vitor.
  2. Vispa vitorna till fast skum i en skål.
  3. Ljumma mjölken till fingervarmt (inte över 37 grader).
  4. Rör ut den smulade jästen i en kopp med lite av mjölken.
  5. Häll resten av den ljumma mjölken i en skål och rör ut mjölet i den; vispa till en slät smet.
  6. Rör i jästlösningen, salt och äggulor och vispa till en smet.
  7. Täck skålen med lock eller en tallrik och låt den jäsa 1 timme.
  8. Smält matfetter och låt det svalna.
  9. Rör ner fettet i smeten och vänt i äggvitorna med lätt hand.
  10. Grädda tjocka, stora plättar på medelvarm platta.
  11. Det går åt ca 2 matskedar smet till en plättlagg. I en pannkakspanna kan man ta ca 1 deciliter smet och hälla ut 3 rejäla klickar i pannan, vicka på den och grädda blinierna på båda sidor.
  12. Vänd dem när de pöst upp och ytan blivit storporig.
  13. Servera med valfritt tillbehör.