Blinier

Blinier
Foto: Holger Edström

Puffiga blinier med tillbehör efter tycke och smak.

Receptet ger 15-16 blinier.

Servera blinierna med något av följande tillbehör

  • Smetana, sur grädde, som kan göras av crème fraiche som fått stå utrörd med 1-2 droppar ättikssprit i rumstemperatur. Eller helt vanlig crème fraiche eller gräddfil.
  • Rom av något slag, t.ex. laxrom, löjrom eller ishavsrom samt hackad gul och röd lök och gräslök.Gräddfil, hackat hårdkokt ägg och strimlad gravlax.
  • Gräddfil blandad med rökt kaviar, dill och hackat hårdkokt ägg.
  • Ansjovisfiléer eller sill av något slag samt gräddfil eller lite smält smör.

25 februari 2010
Visa mer

Du behöver

  • 2 st ägg
  • 5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk struken, salt
  • 50 g smör eller margarin

Gör så här

  1. Dela äggen i gulor och vitor.
  2. Vispa vitorna till fast skum i en skål.
  3. Ljumma mjölken till fingervarmt (inte över 37 grader).
  4. Rör ut den smulade jästen i en kopp med lite av mjölken.
  5. Häll resten av den ljumma mjölken i en skål och rör ut mjölet i den; vispa till en slät smet.
  6. Rör i jästlösningen, salt och äggulor och vispa till en smet.
  7. Täck skålen med lock eller en tallrik och låt den jäsa 1 timme.
  8. Smält matfetter och låt det svalna.
  9. Rör ner fettet i smeten och vänt i äggvitorna med lätt hand.
  10. Grädda tjocka, stora plättar på medelvarm platta.
  11. Det går åt ca 2 matskedar smet till en plättlagg. I en pannkakspanna kan man ta ca 1 deciliter smet och hälla ut 3 rejäla klickar i pannan, vicka på den och grädda blinierna på båda sidor.
  12. Vänd dem när de pöst upp och ytan blivit storporig.
  13. Servera med valfritt tillbehör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept