Plättbakelser med blåbärssås

Plättbakelser med blåbärssås
Foto: Holger Edström

Du behöver

  • 1 sats pannkakssmet

Vaniljkräm

  • 1 dl visp- eller mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 st äggulor
  • 3 msk strukna, maizena
  • 2 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker

Blåbärssås

  • 2 dl fast blåbärssylt
  • färska blåbär

Gör så här

  1. Plättar
    Grädda plättar av din smet.
  2. Vaniljkräm
    Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull.
  3. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknar. Den får inte koka, då koagulerar äggulorna.
  4. Låt krämen svalna och smaksätt med vaniljsocker.
  5. Ställ den i kylskåpet så att den blir riktigt fast.
  6. Lägg ihop plättarna, 4 eller 5 i taget, med vaniljkräm emellan; lägg inget på den översta plätten.
  7. Blåbärssås
    Värm blåbärssylten i en kastrull. Rör ner några färska blåbär och låt den svalna något.
  8. Vid serveringen ringlar man ljummen blåbärssås över plättbakelserna och garnerar med några färska bär.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept