Plättbakelser med blåbärssås

Plättbakelser med blåbärssås
Foto: Holger Edström
Eja Nilsson
Eja Nilsson

Plättbakelser med blåbärssås

9 ingredienser

Fina små plättbakelser med blåbär och vanilj.

Här hittar du Eijas

Grundrecept för pannkakor och plättar

.

Ingredienser

  • 1 sats pannkakssmet

vaniljkräm

  • 1 dl vispgrädde (eller mellangrädde)
  • 1 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 3 msk strukna, maizena
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker

Blåbärssås

  • 2 dl blåbärssylt, fast
  • färska blåbär

Gör så här

Plättar

  1. Grädda plättar av din smet.

Vaniljkräm

  1. Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull.
  2. Sjud på svag värme under konstant vispning tills krämen tjocknar. Den får inte koka, då koagulerar äggulorna.
  3. Låt krämen svalna och smaksätt med vaniljsocker.
  4. Ställ den i kylskåpet så att den blir riktigt fast.
  5. Lägg ihop plättarna, 4 eller 5 i taget, med vaniljkräm emellan; lägg inget på den översta plätten.

Blåbärssås

  1. Värm blåbärssylten i en kastrull. Rör ner några färska blåbär och låt den svalna något.
  2. Vid serveringen ringlar man ljummen blåbärssås över plättbakelserna och garnerar med några färska bär.