Egen surkål med fläskkorv och honungssenap

Egen surkål med fläskkorv och honungssenap
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Egen surkål med fläskkorv och honungssenap

16 ingredienser

ca 1 h

Det är inte så svårt att göra riktig tysk surkål från grunden. Passa på att röra till en god senap också så kan du med gott samvete köpa korven färdig.

Ingredienser

portioner2 - 4
  • 0,5 vitkål
  • 1 tsk salt
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 lagerblad
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 vitlök, delad på mitten
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 3 dl vitt vin
  • fläskkorv, koka enligt anvisningen på paketet (färsk)

senap

  • 26 g bruna senapsfrön [1 påse]
  • 26 g gula senapsfrön [1 påse]
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk rapsolja
  • 2,5 msk honung
  • fernet, till smaksättning (alt Jägermeister)

Gör så här

Surkålen

  1. Skiva kålen så tunt du kan eller hyvla den med en vass osthyvel.
  2. Lägg kålen i ett stort durkslag och häll över saltet. Låt vätska av sig i rumstemperatur i 20 minuter.
  3. Skär fläsket i tärningar, häll alla de övriga ingredienserna till surkålen i en vid kastrull. Låt dem koka upp.
  4. Skölj kålen snabbt och lägg ner i grytan, sätt på lock och låt det hela sjuda i 15 minuter. Rör lite då och då.

Senapen

  1. Lägg senapsfröna i en skål, häll över kokande vatten och låt dem svälla upp i ca 10 minuter.
  2. Häll av vattnet och blanda i övriga ingredienser. Mixa till önskad konsistens.
  3. Smaksätt med Fernet eller Jägermeister, ett par droppar räcker för att ”tyska” till det ännu mer.
  4. Servera den varma surkålen med fläskkorven och senapen.