Egen surkål med fläskkorv och honungssenap

ca 1 h
2 - 4
Egen surkål med fläskkorv och honungssenap
Foto: TV4

Det är inte så svårt att göra riktig tysk surkål från grunden. Passa på att röra till en god senap också så kan du med gott samvete köpa korven färdig.

7 december 2015
Visa mer
ca 1 h
2 - 4

Du behöver

  • 0,5 huvud vitkål
  • 1 tsk salt
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 lagerblad
  • 1 knippe timjan
  • 1 vitlök, delad på mitten
  • 2 dl äpplecidervinäger
  • 3 dl vitt vin
  • färsk fläskkorv, koka enligt anvisningen på paketet.

Senap

  • 26 g bruna senapsfrön (1 påse)
  • 26 g gula senapsfrön ( 1 påse)
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk rapsolja
  • 2,5 msk honung
  • Fernet alt Jägermeister, till smaksättning

Gör så här

  1. Surkålen
    Skiva kålen så tunt du kan alt hyvla den med en vass osthyvel.
  2. Lägg kålen i ett stort durkslag och häll över saltet. Lått vätska av sig i rumstemperatur i 20 minuter.
  3. Skär fläsket i tärningar, häll alla de övriga ingredienserna till surkålen i en vid kastrull. Låt dem koka upp.
  4. Skölj kålen snabbt och lägg ner i grytan, sätt på lock och låt det hela sjuda i 15 minuter. Rör lite då och då.
  5. Senapen
    Lägg senapsfröna i en skål, häll över kokande vatten och låt dem svälla upp i ca 10 minuter.
  6. Häll av vattnet och blanda i övriga ingredienser. Mixa till önskad konsistens.
  7. Smaksätt med Fernet eller Jägermeister, ett par droppar räcker för att ”tyska” till det ännu mer.
  8. Servera den varma surkålen med fläskkorven och senapen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept