Superfood sourdough bread

Du behöver

Dag 1

  • 1 dl surdegsgrund
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl rågmjöl

Dag 2

  • 4 dl vatten, ljummet
  • 7,5 dl dinkelsikt
  • 5 dl rågsikt
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk mineralsalt

Till utbak

  • 2 dl nakenhavre
  • Valfri smaksättning (tips i faktarutan)

Gör så här

  1. Dag 1
    Rör ihop ingredienserna och ställ att vila.
  2. Dag 2
    Blanda surdegen från dag 1 med de nya ingredienserna.
  3. Blanda tills degen släpper från bunken.
  4. Rör ihop nakenhavreflingor och smaksättning.
  5. Jäs degen till dubbel storlek i en oljesmord och rymlig skål med lock på.
  6. Dela sedan degen i tre lika stora bitar.
  7. Knåda in valfri smaksättning, forma till bröd och lägg på mjölade bakplåtar.
  8. Sätt ugnen på 275 grader.
  9. Jäs degen i ytterligare 90 minuter.
  10. Skär några snitt i brödet så att det lättare reser sig samt får en fin form.
  11. Lägg 5–10 isbitar i en ugnsfast form längst ned i ugnen (detta för att få en krispig yta) och sätt in brödet, sänk genast temperaturen till 250 grader och grädda 15 minuter.
  12. Vädra ur ugnen från ånga samt sänk värmen till 200 grader och grädda klart brödet i ca 15 minuter till.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept