Godaste knäcken

80 st
Från Efter tio

Kanske det mest oumbärliga av allt julgodis – och också det som är allra enklast att variera. Här är ett bra grundrecept och förslag på många olika smaksättningar som du kan använda på hela eller delar av satsen. Psst, kokosknäck är en höjdare! /Pernilla

Varianter på smaksättningar:

  • 1 dl mandel, skållad och hackad
  • 1 dl polkagrisar, hackade eller stötta
  • 1 dl kokosflingor
  • 2-3 tsk lakritspulver
  • 1 dl rostade sesamfrön
4 december 2014
Visa mer
80 st

Du behöver

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker

Gör så här

  1. Ställ ut knäckformar på en bricka.
  2. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull, gärna vid (då går det fortare). Koka livligt utan lock tills temperaturen är uppe i 125 grader, håll koll med digitaltermometer eller gör kulprovet.
  3. För klassisk knäck, blanda i ca 1 dl skållad hackad mandel, eller pröva någon av de andra smaksättningarna här uppe. Tillsätt smaksättningen till den färdigkokta smeten och blanda
    om ordentligt.
  4. Skeda upp smeten i formarna med två teskedar. Värm på knäcken lite mellan varven om smeten börjar stelna innan du hunnit hälla upp allt. Den är svårare att skeda upp om den blivit för trögflytande.
  5. Låt svalna och förvara knäcken svalt i burkar med smörpapper mellan varje lager.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept