Äppelbröd

Du behöver

  • 7 dl vatten
  • 5 dl havregryn
  • 5 dl grovrivna äpplen
  • 50 gram jäst
  • 3 tsk salt
  • 1,75 l vetemjöl beroende på äpplenas saftighet

Till pensling och garnering:

  • 4 st små röda äpplen
  • 1 st ägg

Gör så här

  1. Koka upp vattnet och häll det över havregrynen. Rör om. Riv äpplena grovt och tillsätt dem.
  2. Rör ner jästen när degspadet har svalnat till fingervarmt.
  3. Tillsätt salt och minsta mängden mjöl. Arbeta kraftigt tills degen blir blank och smidig. Ta eventuellt något mer mjöl.
  4. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter.
  5. Knåda degen och dela den i 4 delar. Rulla ut varje del till en rulle och gör en vanlig knut. Lägg bröden på smorda plåtar och tryck ner ett litet rött äpple i varje knut.
  6. Låt bröden jäsa under duk i cirka 20-25 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med ägg och sätt in dem längst ner i ugnen. Sänk genast värmen till 200.
  7. Grädda bröden i cirka 25 minuter. Knacka dem i botten. De är färdiga när de låter ihåliga.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept