Bönkroketter med rostade morötter och vitlökskräm

Bönkroketter med rostade morötter och vitlökskräm
Foto: Tv4
Från Efter tio

Det finns andra vegobiffar än falafel och de här på vita bönor är en av mina favoriter! Härligt frasiga på utsidan och mumsigt krämiga på insidan med smak av soltorkade tomater.

Testa först med att steka en bönbiff. Om den håller ihop bra är det bara att fortsätta, annars tillsätter du lite mer maizena.

1 oktober 2014
Visa mer
4

Du behöver

Bönkroketter

  • 2 burkar små vita bönor
  • 3 msk maizena
  • 1 gul lök
  • 10 soltorkade tomater
  • 1 msk finhackad persilja, fryst går bra
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt

Rostade morötter

  • 1 kg morötter
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Rostad vitlökskräm

  • 1 msk olivolja
  • 8 vitlöksklyftor
  • 3 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
  • 1 msk finhackad persilja, fryst går bra
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Bönkroketter
    Häll av spadet från bönorna och skölj dem under vatten.
  2. Släng ner i en bunke och mosa dem med baksidan av en sked eller gaffel. Du kan även göra det här i en matberedare.
  3. Hacka den gula löken och de soltorkade tomaterna fint. Rör ner i bönorna tillsammans med maizena, persilja, oregano, riven vitlöksklyfta och salt.
  4. Låt stå i 10 minuter. Forma smeten till små tillplattade bollar och stek dem gyllenbruna i rapsolja.
  5. Rostade morötter
    Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och halvera dem. Dela eventuellt i mindre bitar om du har fått tag på ett par riktiga monstermorötter.
  6. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och blanda med olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i 30–40 minuter eller tills de har fått fin färg.
  7. Rostad vitlökskräm
    Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Stek vitlöksklyftorna tills de är gyllenbruna, vänd på dem, och stek dem gyllenbruna på andra sidan också. Lägg över i en skål och låt svalna något.
  8. Hacka sedan vitlöksklyftorna fint och blanda med yoghurt, persilja, salt och svartpeppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept