Lakritsmacarons med smörkräm

20 –24 macarons
Från Efter tio

Macarons med lakritssmak och smörkrämsfyllning. Välj själv om du vill använda lakritspulver eller saltlakritspulver.

I vissa recept handlar det om små marginaler mellan att lyckas eller misslyckas. Här har jag därför i första hand angivit huvudingredienserna i viktmått, eftersom det ger en mer precis bakning.
Förvaras dina macarons i en lufttät burk i kylen, så håller de i minst några dagar. De går även bra att frysa in i lufttäta burkar.

2 april 2013
Visa mer
20 –24 macarons

Du behöver

Macaron

  • 55 g äggvita, rumstempererad (ca 1 ½)
  • 50 g mandelmjöl, alternativt skållad, skalad och mald mandel (1 ½ rågad dl)
  • 100 g florsocker (1 ½ rågad dl)
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk lakritspulver eller saltlakritspulver
  • svart hushållsfärg

Smörkrämsfyllning

  • 100 g rumstempererat smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 tsk lakrits- eller saltlakritspulver
  • 1 äggula

Gör så här

  1. Lägg äggvitorna i en skål, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.
  2. Kör mandelmjöl och florsocker hastigt i en mixer till ett fint pulver. Men kör inte för länge, för då tränger mandeloljan ut och blandningen blir kladdig.

  3. Vispa äggvitan med elvisp i en ren och torr skål tills den börjar bli skummig. Tillsätt då 1 matsked i taget av sockret under fortsatt vispning. Fortsätt sedan att vispa tills marängen har blivit fast och blank.

  4. Vänd försiktigt ner mandelmjöl, lakritspulver och hushållsfärg. Blanda ihop med slickepotten.
  5. Fyll en engångsspritspåse med smeten och spritsa med rundtyll ut rundlar, stora som femkronor, på en plåt med bakplåts papper. De kommer att bli större i ugnen så se till att det finns plats mellan kakorna .
  6. Låt dem stå och vila på plåten i 1 timme.
  7. Sätt ugnen på 150 grader. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12 –14 minuter. Håll koll de sista minuterna så att de inte blir för hårt gräddade. Flytta ner plåten om det behövs. Putta lite på en kaka – om den släpper från pappret så är de färdiga.
  8. Ta ut plåten och låt kakorna svalna helt.
  9. Smörkräm
    Vispa upp smöret till fyllningen och tillsätt florsocker samt lakritspulver.
  10. Tillsätt äggulan under fortsatt vispning.
  11. Lägg smörkrämen i en engångsspritspåse, spritsa ut lite fyllning på hälften av kakorna och sätt sedan ihop dem två och två till macarons.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept