9 ingredienser
1 dygn
När jag var liten vankades det alltid goda efterrätter till söndagsmiddagarna, som fromager, glass, parfait, smulpaj eller frukt med vispad grädde. Ibland gjorde mamma denna vaniljpudding, efter ett recept i den traditionella Stora kokboken– ofta serverad i den vackra glasskål ni ser på bilden.
Under puddingtäcket vilar en ”mullvad” av katrinplommon. Skålen, som råkar ha varit dopfunt för både mig och min systerson, är så stor att vi fick dubblera receptet! Vi har även edwardifierat det genom att låta själva mullvaden marineras i starkvaror – gott, men inte nödvändigt – och genom att byta ut strö- och vaniljsocker mot muscovadosocker och vaniljstång. På grund av allergi kan Edward själv inte äta mandlar, och inte socker heller, för den delen – men gammalmodigheten i denna rätt är helt i hans smak!
Det går naturligtvis utmärkt att göra ”mullvad” i portionsskålar. För en mullvad utan spritmarinad, smält gelatinet genom att hetta upp det i lite vatten (eller i lagen, om du kokat plommonen mjuka).