Edwards oxstek av högrev med tillbehör

Edwards oxstek av högrev med tillbehör
Foto: TV4

Edwards oxstek av högrev med rotsaker och brunsås är en underbar festmåltid.

Dryckestips
Château de Seguin Bordeaux Supérieur

Edward bjöd även på

Punsch Royal


Svens delikatesstallrik


Ostbricka


Chokladmousse med chilibett



Kolla in alla recept och läs mer om

Klockan åtta hos stjärnorna



Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

27 april 2011
Visa mer
1h
5

Du behöver

Högrev

  • 1,5 kg högrev av bästa sort
  • morötter
  • lök
  • rödvin
  • porter
  • 1 st äpple
  • 2-3 st vitlöksklyftor, efter smak
  • japansk soja
  • Lingon eller vinbär, ev
  • Rotselleri, ev

Rotsaker

  • palsternacka
  • kålrot
  • morötter
  • rödlök
  • jordärtskockor
  • neutral olja
  • grovsalt

Brunsås

  • smör
  • 1 dl vetemjöl, drygt
  • 3-5 dl vispgrädde
  • Reducerat spad från högreven
  • smör
  • Madeira, vinbärsgelé, soja, kryddor av alla slag

Serveras med

  • En grönsallad

Gör så här

  1. Högrev
    Högrev sjudes långsamt tills riktigt mört (några timmar) tillsammans med morötter, lök, rödvin eller porter, ett äpple, ett par vitlöksklyftor, lite japansk soja och eventuellt några lingon eller vinbär.
  2. Möjligen även en bit rotselleri.
  3. Steken delas i små bitar som får vila i sitt spad.
  4. Rotsaker
    Sätt ugnen på ca 250 grader.
  5. Medan steken sjuder så grovhacka palsternacka, kålrot, morötter, rödlök och om man hinner det även några jordärtskockor. Tillräckligt mycket för att täcka en långpanna.
  6. Rosta i ugn på hög värme tillsammans med rikligt med neutralt smakande olja och grovsalt.
  7. Brunsås
    En stor del av spadet från högreven reduceras ned.
  8. Starta sen och smält någon deciliter smör och fräs i dryg 1 dl vetemjöl.
  9. Tillsätt kokad (lätt reducerad) vispgrädde, ca 3-5 dl i omgångar.
  10. Tillsätt reducerat spad och om det behövs även resten av spadet tills en perfekt brunsås uppkommit.
  11. Passera ner de koka tillbehören från högrevskoket ner i såsen.
  12. Smaka av med det som krävs för fulländning: typ madeira, vinbärsgelé, soja, kryddor av alla slag tills såsen smakar som den skall.
  13. Om den inte redan känns för fet så vispa ner en stor klick rumstempererat smör.
  14. Vid servering
    Lägg upp högrev, brunsås, rostade rotsaker, hemgjord saltgurka och gelé.
  15. Dessutom serveras en grönsallad till för att smickra de som tycker det blir för tungt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept