Edwards chokladmousse med chilibett

Edwards chokladmousse med chilibett
Foto: TV4
Edward Blom
Edward Blom

Edwards chokladmousse med chilibett

Av: Edward Blom

Från: Klockan nio hos stjärnorna

10 ingredienser

Eftersom man inte vill ha hela chilibitar i och torkad, malen chili lämpar sig mindre väl och chilisås med massa andra smakämnen i är helt uteslutet så gör man istället en egen chiliessens att ha hemma. Låt gärna essensen stå ett par dagar om du är ute i god tid, men redan efter någon timme fungerar det. Sen håller den i flera år! /Edward

Dryckestips
Avec och likör efter smak och tycke, Recioto från Italien

Edward bjöd även på
Punsch Royal
Svens delikatesstallrik
Oxstek med tillbehör
Ostbricka

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chiliessens

  • rödpepparfrukt
  • 0,5 dl okryddat brännvin

Chokladmousse

  • 300 g mörk choklad (högprocentig)
  • 1,5 dl kaffe, starkt
  • 4 äggulor
  • 2-3 cl mörk rom (litet spetsglas)
  • 3,5 dl grädde
  • 2 äggvitor

Dekorera med

  • granatäpple
  • physalis (kapkrusbär)

Gör så här

Chiliessens

  1. Skiva en rödpepparfrukt utan kärnor i tunna skivor.
  2. Lägg detta i en burk och häll på en halv dl brännvin över.
  3. Låt stå, helst ett par dagar, men redan efter någon timme fungerar det.
  4. Sila av, släng frukterna och behåll vätskan som nu är en chiliessens sim håller i många år.
  5. Dosera sparsamt, man skall ana chilibettet i chokladen men den skall på intet sätt dominera.

Chokladmousse

  1. Smält den mörka chokladen i vattenbad.
  2. Vispa ihop starkt kaffe, 4 äggulor och ett litet glas mörk rom.
  3. Värm äggblandningen under ständig vispning i vattenbad till en mycket tjock smet, men akta så att den inte blir för varm så den skär sig.
  4. Rör ned den lätt svalnade chokladen. Oftast skär sig blandingen av choklad och ägg när man använder mycket högprocentig choklad. Tillsätt då lite mer vätska och låt lite grädde smälta ner och vispa kraftigt tills fett och vätska gift sig samman igen till en slät smet. Smeten måste vara helt slät innan grädde och äggvita tillsätts, annars blir moussen grynig.
  5. Vispa 3,5 dl grädde till skum.
  6. Vispa två äggvitor till skum (tre ifall man önskar mindre koncentrerad och luftigare mousse).
  7. Rör ned den smälta chokladen i äggblandningen och vänd slutligen ned vispgrädden och äggvitorna med stora tag. Akta så inte all luft slås ut.
  8. Smaka av med lite chiliessens (eller absolut peppar) och eventuellt lite vanilj.
  9. Låt stå kallt tills den stelnar, minst 3-4 timmar.
  10. Servera med en klick nyvispad grädde, och garnera med några bär. Här använde jag granatäppelkärnor och physalis.