Edward Bloms chiligryta

Edward Blom

Edward Bloms chiligryta

Av: Edward Blom

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Chili på högrev med blandade chilisorter som mulato, chipotle och cascabel. Märgben och mörk öl ger djup åt chiligrytan.OBS! Chilin måste kokas i ickeemaljerad gjutjärnsgryta för smakens skull.

Ingredienser

portioner stora
  • 1 kg högrev
  • olja
  • smör
  • 3-4 gula lökar (stora)
  • 10 klyftor vitlök
  • 450 g spetsiga paprikor
  • några sorters torkad chili av olika smaktyper, t ex 2 mulato eller chipotle, 0,5 -1 cascabel och 0,5 liten röd stark rackare av valfri sort
  • 2 färska chilifrukt (t ex 0,5 habanero och ett par jalapeño)
  • 2-3 Guinness (eller liknande stout)
  • 1-2 dl ev Rauchbier
  • hemgjord köttbuljong
  • Kikkoman-soja
  • ca 1 msk salt
  • mald chilifrukt
  • ev honung (lite)
  • oxfond
  • worcestersås

Gör så här

  1. Skär köttet i stora grytbitar och bryn kraftigt i smör och olja.
  2. Klyfta löken, grovhacka vitlöken, hacka paprika och färsk chili. Bryn allt mkt kraftigt - vissa bitar får bli en aning brända.
  3. Bryt sönder den torkade chilin lite.
  4. Lägg alla ingredienser i en stor järngryta och låt sjuda, ytterst långsamt, några timmar tills det knappt finns en bit kvar av någonting utan allt är en jämn massa. Tänk på att röra regelbundet, särskilt mot slutet, och späd med mer öl eller köttbuljong om det blir för torrt. Är det för blött så koka under omrörning utan lock tills det är en tjock smet.
  5. Smaka av med lite mer soja, salt, pressad vitlök, mald chili, oxfond, worcestersås eller mer öl. Vill ni balansera styrkan med en aning sötma, tillsätt en sked honung.