Kyndelstekt lammytterfilé

Från Nyhetsmorgon

Kyndelstekt lammytterfilé serveras med ramslökspolenta samt en tomat- och yoghurtdressing.

Kyndel påminner om timjan men med en dragning åt peppar. Kyndel kallas ibland för just "pepparört".

Om man vill kan man använda en annan del, till exempel rostbiff eller racks med bibehållen temperaturangivelse.

18 maj 2010
Visa mer
4

Du behöver

Lamm

  • 600 g lammytterfilé med kappa
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • olja till stekning
  • kyndel

Polenta

  • 2 dl polenta
  • 6 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 1 dl riven prästost eller annan smakrik ost
  • 50 g ramslök
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Tomat- och yoghurtdressing

  • 100 g soltorkade tomater
  • 200 g turkisk eller grekisk yoghurt

Gör så här

  1. Polenta
    Koka upp vatten tillsammans med salt, peppar och smör.
  2. Vispa i polentan.
  3. Sjud sakta i ca 30 minuter. Rör om så ofta du kan.
  4. Lägg i osten och smaka av med mer salt och peppar.
  5. Lägg i den finhackade ramslöken och stjälp upp det hela i en välsmord form.
  6. Låt svalna.
  7. Skär polentan i portionsstorlekar och värm dessa i ugn vid servering.
  8. Lamm
    Skär ett rutmönster på fettkappan på din filé.
  9. Salta och peppra.
  10. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek lammet gyllenbrunt tillsammans med kyndeln, börja med fettkappan nedåt.
  11. Stek krispig.
  12. Baka klart i ugn på 140 grader till en innertemperatur på 50 grader (då blir det rosa).
  13. Ta ut och låt vila ca 5 minuter innan servering.
  14. Dressing
    Mixa ingredienserna i en matberedare smaka av med citron. Salt behövs inte med tanke på att tomaterna redan är salta i sig!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept