Lättrimmad stekt kummel

Från Nyhetsmorgon

Lättrimmad stekt kummel serveras med variation på blomkål samt sallad på räkor.

Portionera din kummel på cirka 180 gr filé per portion. Be gärna din fiskhandlare stycka upp åt dig.

17 maj 2010
Visa mer

Du behöver

Kummel

  • Kummelfilé, cirka 180 gr per portion
  • matolja
  • smör

Salt lag till rimning

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt

Blomkålscouscous

  • 1 st stort blomkålshuvud
  • salt
  • citron
  • Lite god kallpressad rapsolja (gärna svensk)

Blomkålspuré

  • 6 dl mjölk
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Räksås

  • Skal från 200 g färska räkor
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 msk dillfrö
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • Citron, efter smak

Gör så här

  1. Kummel
    Lägg fisken i saltlagen och låt rimma i 20 minuter.
  2. Ta upp och torka av din fisk.
  3. Hetta upp lite matolja i en stekpanna.
  4. Lägg i din fisk och stek den gyllenbrun, cirka 2,5 minuter på varje sida.
  5. Avsluta med en klick smör.
  6. Blomkålscouscous
    Skär av stjälkarna från blomkålen och lägg stjälkar och stam åt sidan till senare.
  7. Skär av de yttre knopparna på en blomkål (blommorna) och ”smula” ner till couscous storlek.
  8. Strax innan servering Bland upp med salt, citron och lite god kallpressad rapsolja (gärna svensk).
  9. Blomkålspuré
    Använd resterna av stjälkarna som blivit över från couscousen.
  10. Hacka ner den i grova bitar.
  11. Slå på mjölk så att den täcker blomkålen och koka den mjuk.
  12. Mixa blomkålen slät tillsammans med lite av kokspadet i en matberedare.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Blomkålsstjälk
    Ta bort det gröna från de undanlagda stjälkarna så att du bara har mittnerven kvar.
  15. Skala mittbiten med en sparrisskalare cirka 2 mm in så att du bara har den spröda ”kärnan” kvar.
  16. Koka dessa i saltat vatten i ca 30 sekunder.
  17. Räksås
    Skala 200 gr räkor och lägg räkorna åt sidan till något annat tillfälle.
  18. Fräs räkskalen under omröring tillsammans med tomatpuré och dillfrö i lite olja tills det tar färg. Se till att det inte bränns.
  19. Slå på grädden och mjölken och låt sjuda i cirka 10 minuter.
  20. Sila och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citron.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept