Bouillabaisse Linnéa style

Bouillabaisse Linnéa style
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

En vacker bouillabaisse med kungskrabba och rom.

Gör din egen vitlöskolja. ½ dl rapsolja blandas med ½ dl olivolja. Koka upp med 2 vitlöksklyftor. Kyl ner.

Tomatkoncentrat fixar du genom att dela cocktailtomater och ta ut fruktköttet och kärnorna. Pressa genom en chinoise för att ta bort kärnorna. Ta vätskan som blir kvar och koka ner till ketchupkonsistens.

Jens Dolks vintips
Expressions Blanc 2008, Frankrike, artnr. 95342, 89 kr.

12 mars 2010
Visa mer
6

Du behöver

  • 0,5 st Kungskrabba
  • plastfilm
  • skaldjursfond

Syrad gurka

  • gurka
  • salt
  • citron

”Rouille”

  • 1 dl vitlöksolja
  • 1 msk tomatkoncentrat
  • 1 st äggula
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • citron

Gelé

  • 1 dl klarad skaldjursfond eller bouillabaisse som klarats
  • 1 st gelatinblad
  • rom
  • rödlök

Gör så här

  1. Bouillabaisse
    Ta ut köttet ur ”benen” för genom att försiktigt klippa skalet med sax.
  2. Rulla sedan krabbköttet i plastfilm som en ”korv”.
  3. Koka i skaldjursfond tills innertemperatur 40 grader.
  4. Syrad gurka
    Skär tärningar av skalad gurka.
  5. Marinera den med salt och citron precis innan servering.
  6. Rouille
    Häll försiktigt ner oljan på äggulan under konstant vispning så att äggulan binder oljan.
  7. Smaka upp med tomatkoncentrat, saffran, salt, peppar och citron.
  8. Gelé
    Blötlägg gelatinet.
  9. Koka upp fonden.
  10. Smält gelatinet i fonden.
  11. Gjut i önskad form eller på tallrik.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept