Eclairs med choklad, vanilj och hallon

Från Nyhetsmorgon

Ljuvliga eclairs görs på petit chou-deg och fylls med vaniljkräm med hallon samt toppas med len chokladkräm.

12 juli 2015
Visa mer
2 h

Du behöver

Petit chou-deg

  • 125 g vatten (1,25 dl)
  • 125 g standardmjölk (1,25 dl)
  • 120 g smör
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 140 g vetemjöl (2,5 dl)
  • 4 ägg

Chokladkräm

  • 100 g vit choklad
  • 30 g rumstempererat smör
  • 70 g glykos eller honung (0,5 dl)

Vaniljkräm med hallon

  • 5 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk maizena
  • 6 äggulor
  • 50 g vit choklad
  • 50 g passerade hallon (0,5 dl)

Gör så här

  1. Petit chou-deg
    Koka upp vatten, mjölk, smör och salt i en kastrull. Rör ner mjölet. Låt degen koka ihop ett par minuter på svag värme under konstant omrörning.
  2. Låt degen svalna helt. Tillsätt 1 ägg och arbeta in det ordentligt. Upprepa med återstående ägg, ett i taget. Degen ska vara slät, glansig och nästan lite seg när den är klar.
  3. Täck bunken med plastfolie som trycks ner så den ligger på degen (för att det inte ska bli en hård yta). Låt vila 1 timme eller ställ in i kylen för användning dagen efter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut 1 cm breda korvar, långa som ett pekfinger, på ett bakplåtspapper. Jämna till dem med ett fuktat finger.
  6. Grädda mitt i ugnen. Sänk värmen till 180 grader efter 5 minuter.
  7. Grädda cirka 15 minuter till eller tills éclairerna fått en ljusbrun färg. Stäng av ugnen, sätt luckan på glänt och låt dem vila 5 minuter.
  8. Ta ut ur ugnen och stick ett litet hål på toppen av éclairerna så de kan tryckutjämna utan att falla ihop. Då blir de av med invändig ånga och får en bättre konsistens. Jag använder en köttermometer, som ger lagom stort hål.
  9. Vaniljkräm
    Häll mjölken i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och lägg ner stång och frön i mjölken. Koka upp och ta av från spisen.
  10. Rör samman socker, maizena och mjöl i en skål. Tillsätt äggulorna och rör tills smeten är klumpfri.
  11. Ta upp vaniljstången ur mjölken och häll mjölken i en fin stråle ner i äggblandningen samtidigt som du vispar. Häll tillbaka allt – helst genom en finmaskig sil – i kastrullen.
  12. Hetta upp på medelvärme under konstant omrörning. Rör ända ner i bottnen. När smeten tjocknat ordentligt, ta av från värmen och bryt ner chokladen. Rör tills den är helt smält. Tillsätt då de passerade hallonen och rör återigen. Täck med plastfolie och ställ kallt. Klarar sig 3 dagar i kylen.
  13. Chokladkräm
    Smält chokladen till krämen och låt svalna. Blanda ner smör och glykos och rör till en slät kräm.
  14. Servering
    Spritsa vaniljkräm i hålet eller dela éclairerna och bred på vaniljkräm. På med locket och bred på chokladkrämen.
  15. Kan förvaras upp till 1 dygn i en burk i kylen men gör sig allra bäst färska.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept