Gulab jamun med sirap och bananglass

Gulab jamun i en smakrik sirap
Foto: tv4

Gulab jamun med sirap och bananglass

Av: Ebba - Vasa

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

ca 1 h

Gulab jamun i en smakrik sirap. Serveras med en alternativ glass på fryst banan och jordnötssmör. Denna efterrätt är för de som älskar överraskande smaker. Efter att ha smakat på glassen kommer du aldrig mera att slänga bort övermogen banan.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

sirap

  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • några droppar limejuice
  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 6-7 saffranstrådar, lätt krossade
  • 0,5 msk hela kardemummakärnor, lätt krossade

Gulab Jamun

  • 1,2 dl mjölkpulver
  • 2 msk smör (rumstemperatur
  • 0,6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • grädde (eller helmjölk)

Glass på banan och jordnötssmör

  • 3 övermogna bananer, delade och frysta
  • 2 msk jordnötssmör

Gör så här

Sirap

  1. Värm upp vatten i en kastrull och lös upp sockret. Pressa i lite limejuice.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Krossa saffranstrådarna och kardemummakärnorna väldigt lätt i en mortel. Lägg allt i sirapen, även vanlijstången, och låt stå varm.

Gulab Jamun

  1. Nyp ihop mjölkpulver och smör. Tillsätt vetemjöl och bakpulver. Blanda ihop väl till en grynig massa.
  2. Tillsätt sedan grädde eller helmjölk lite i taget tills du får en deg som går ihop men som lätt kan brytas med händerna. Låt degen vila under en fuktig handduk cirka 10 minuter.
  3. Bryt sedan i 8-10 bitar och forma till bollar med händerna.
  4. Fritera bollarna i rapsolja. Tricket för att kontrollera om oljan har rätt temperatur är att lägga ner en nypa av degen och se hur länge det tar för den att stiga till ytan. Oljan har rätt temperatur om den inte stiger till ytan direkt och det börjar bubbla runt den. Märker du att du har för hög värme tillsätter du endast lite mera olja.
  5. Håll oljan i rörelse med en träslev medan du friterar bollarna så att de inte fastnar i botten och får en jämn färg. De kan också i början lätt gå sönder så stöt inte till dem. Efter en stund kommer de att stiga till ytan men detta betyder inte att de är färdiga. Det tar mellan 7 och 10 minuter för gulab jamun att bli färdiga och då har de en gyllenbrun färg.
  6. Lägg ner bollarna i sirapen och låt vila där tills servering, ju längre desto mera smak. Kan serveras både varm och kall.

Bananglass

  1. När du har övermogna bananer ska du skala och frysa ner dem i större bitar i en påse. Innan servering, mixa bananerna med jordnötssmör tills den får glasskonsistens.
  2. Dekorera gulab jamun och bananglassen med pistagenötter.