Tjälknöl på vilt

18-20 h
Tjälknöl
Foto: Tv4
18-20 h

Du behöver

  • 1,5 kg fryst benfritt viltkött (älg eller hjort)

Saltlag

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 1 tsk råsocker
  • 0,5 tsk krossad svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 15 enbär

Gör så här

  1. Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form och sätt det i nedre delen av ugnen på 75 grader. Efter ett par timmar när köttet tinat lite kan du sticka in en termometer i mitten av köttbiten.
  2. Efter ca 10-12 timmar ska steken tas ut (när termometern står på 60-70 grader beroende på hur rosa du vill ha köttet. Föredrar du helt genomstekt, låt den stå inne i ugnen till 75 grader.)
  3. Saltlag
    Koka nu ihop saltlagen. Låt den koka upp och låt den svalna. Köttet ska vara varmt när du slår över den avsvalnade lagen.
  4.  Lägg köttet i en liten bunke eller påse, så att lagen täcker köttet.
  5. Ställ in det i kylen i minst 3-4 timmar.
  6. Skär köttet i tunna skivor servera med varma eller kalla grönsaker samt sallad.
  7. Tjälknölen förvaras utan lagen och går att frysa.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept